Χαιρετισμός μέλους ΔΣ Stoiximan κ. Ιωάννη Σπανουδάκη

Χαιρετισμός μέλους ΔΣ Stoiximan κ. Ιωάννη Σπανουδάκη

Χαιρετισμός μέλους ΔΣ Stoiximan κ. Ιωάννη Σπανουδάκη στο 1ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας με τίτλο «STOPBullying – Θέλω να είμαστε ομάδα…!».

Κύριε Υπουργέ,

κύριε Πρόεδρε της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας,

κα Πρέσβυ καλής Θέλησης της Unesco Mαριάννα Βαρδινογιάννη,

κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying αποτελεί δυστυχώς ένα διαδεδομένο κοινωνικό πρόβλημα όπου κάποια παιδιά κάνουν σκόπιμα και συστηματικά κατάχρηση της δύναμης τους για να κυριαρχήσουν και να βλάψουν κάποια άλλα σε σωματικό, κοινωνικό ή/και συναισθηματικό επίπεδο και να αποκομίσουν μία αντίστοιχη ικανοποίηση. Aυτό το πρόβλημα μέχρι πρόσφατα δυστυχώς βρίσκονταν κάτω από τα ραντάρ της κοινής γνώμης και της ελληνικής κοινωνίας και αναδείχτηκε με τραγικό τρόπο τον  Φεβρουάριο που μας πέρασε.

Αναντίρρητα ο ενδοσχολικός εκφοβισμός έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες, βραχυπρόθεσμες και μακροχρόνιες, σε κοινωνικό-συναισθηματικό και μαθησιακό επίπεδο, κυρίως για τα θύματα, αλλά και για τα παριστάμενα παιδιά (παιδιά-μάρτυρες), τα οποία επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τα φαινόμενα βίας στο σχολικό τους περιβάλλον.

Η Stoiximan, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας ενέταξε στις προτεραιότητες της, την αντιμετώπιση προβλημάτων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία και που επιτείνονται σε περιόδους κρίσης. ον περασμένο Νοέμβριο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του ειδεχθούς αυτού φαινομένου τις οποίες  και ξεκινήσαμε από τον επόμενο μήνα.  Το πρόγραμμα που υλοποιούμε περιλαμβάνει την ενίσχυση δράσεων και πρωτοβουλιών  σε όλοκληρη την Ελλάδα με την εμπλοκή ειδικών, εκπαιδευτικών, γονέων και φορέων, με στόχο τη μείωση του ενδοσχολικού εκφοβισμού και την υποστήριξη θυμάτων ή ευάλωτων ομάδων/ μαθητών σε κίνδυνο.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε υπό την επιστημονική επιμέλεια του Πανεπιστημίου Κρήτης έναν πρακτικό οδηγό – ιστοσελίδα την  www.mifovasai.gr για γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και παιδιά για το πως μπορούν να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα bullying. Εδώ θα ήθελα να τονίσω τον καταλυτικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην πρόληψη αφενός αλλά και  αναγνώριση και κατόπιν αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και είμαστε κύριε Υπουργέ με δεδομένη την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας να συνδράμουμε από την πλευρά μας στην χρηματοδότηση έρευνας και εκπάιδευσης προς τούτο το σκοπό.

Tαυτόχρονα υλοποιούμε μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποιησης επίσης με τον τίτλο Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ/ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ/ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ με την συμμετοχή καταξιωμένων αθλητών, παγκόσμιων πρωταθλητών, και παραολυμπιονικών (Δημήτρη Διαμαντίδη,Ιωάννα Κατσαντώνη, Αντώνη Φώτση, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Κώστα Τσαλκάνη, Λευτέρη Πετρούνια, Μάκη Καλαρά, Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, Βασιλική Μιλλούση και Μιχάλη Ζαμπίδη) από όλο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού. Στόχος ήταν οι αθλητές/πρότυπα των παιδιών να δώσουν το σύνθημα ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ  αλλά και να καταδείξουν ότι η ενδοσχολική βία δεν είναι παιχνίδι. Παράλληλα κινητοποιούμε σε δράσεις ενημέρωσης τους αθλητές των Εθνικών Ομάδων Πόλο και Βόλλευ των οποίων είμαστε Χορηγός.

Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε αποφασίσει να μην κινούμαστε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις και ενέργειες αλλά και να ενισχύουμε θεσμούς και δράσεις που αποδεδειγμένα έχουν βοηθήσει στο παρελθόν και θα βοηθούν και στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό έντάσσεται και η συνεργασία μας με το Χαμογέλο του Παιδιού που μετρά ήδη σχεδόν μισό χρόνο και εκτείνεται σε πολλά επίπεδα.

Ερχόμαστε σήμερα λοιπόν  να στηρίξουμε και αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια που γίνεται με τη διοργάνωση  του    1ου  Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας με τίτλο «STOPBullying – Θέλω να είμαστε ομάδα…!».

Θα ήθελα να συγχαρω τους διοργανωτές για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και να σας διαβεβαίωσω όλους ότι θα στεκόμαστε αρωγοί πάντοτε σε ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Σας ευχαριστώ θερμά.

mifovasaiAdmin

View my other posts