Η Stoiximan, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας ενέταξε στις προτεραιότητες της, την αντιμετώπιση προβλημάτων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία και που επιτείνονται σε περιόδους κρίσης.

Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying αποτελεί δυστυχώς ένα διαδεδομένο κοινωνικό πρόβλημα, όπου κάποια παιδιά κάνουν σκόπιμα και συστηματικά κατάχρηση της δύναμης τους για να κυριαρχήσουν και να βλάψουν κάποια άλλα σε σωματικό, κοινωνικό ή/και συναισθηματικό επίπεδο και να αποκομίσουν μία αντίστοιχη ικανοποίηση.

O ενδοσχολικός εκφοβισμός έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες, βραχυπρόθεσμες και μακροχρόνιες, σε κοινωνικό-συναισθηματικό και μαθησιακό επίπεδο, κυρίως για τα θύματα, αλλά και για τα παριστάμενα παιδιά (παιδιά-μάρτυρες), τα οποία επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τα φαινόμενα βίας στο σχολικό τους περιβάλλον.

i-drasi

Στη Stoiximan αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του ειδεχθούς αυτού φαινομένου. Το πρόγραμμα που στηρίζουμε περιλαμβάνει μία πανελλήνια έρευνα για τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στους μαθητές και ένα πιλοτικό πρόγραμμα παρέμβασης, σε Δημοτικά και Γυμνάσια του Ρεθύμνου, με την εμπλοκή ειδικών, εκπαιδευτικών, γονέων και φορέων, με στόχο τη μείωση του ενδοσχολικού εκφοβισμού και την υποστήριξη θυμάτων ή ευάλωτων ομάδων/ μαθητών σε κίνδυνο. Η έρευνα και το πιλοτικό πρόγραμμα εκπονούνται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης  υπό την επιστημονική εποπτεία του Διευθυντή του Εργαστηρίου Ψυχολογίας & Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης καθηγητή Ηλία Κουρκούτα και της επιστημονικής του ομάδας.  H Stoiximan έχει αποδεχθεί την αίτηση δωρεάς του εν λόγω τμήματος για την οποία αναμένεται παράλληλα και η έγκριση της συγκλήτου.

Η ιστοσελίδα αυτή, που έχει επίσης υλοποιηθεί με την επιστημονική επιμέλεια του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό για γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και παιδιά για το πως μπορούν να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα bullying.

Από την πλευρά της Stoiximan θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αθλητές και αθλήτριες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, της Κολυμβητική Ομοσπονδίας Ελλάδος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα ‘Περπατώ’, των εθνικών ομάδων στίβου αλλά και τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μιxάλη Ζαμπίδη για την άμεση και θετική ανταπόκρισή τους στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης που υλοποιήσαμε παράλληλα.

Iωάννης Σπανουδάκης

Mέλος Δ.Σ. Stoiximan